فهرست مطالب

مجله طب نظامی
سال بیست و سوم شماره 9 (پیاپی 106، آذر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد معین، امین امینی*، احمدرضا یوسف پور صفحات 693-701
    زمینه و هدف

     هدف از این پژوهش، طراحی دستگاه دومنظوره تردمیل و شبیه ساز راه رفتن ویژه جانبازان و معلولان بود. این دستگاه می تواند هم توسط افراد عادی و هم بیماران سکته مغزی، ضایعات نخاعی، پارکینسون، بیماری ام اس و افرادی که توانایی راه رفتن خود را برای مدت موقتی از دست دادند، استفاده شود.

    روش ها

    طراحی دستگاه به گونه ای است که جلیقه نگه دارنده سنسورهایی را برای تعیین میزان تنش وارده بر قسمت هایی که طناب حمایتی به جلیقه متصل شده است دارا می باشد. میزان فشار وارده به همراه اطلاعات دیگر بر روی صفحه نمایشگری که روی دستگاه تعبیه شده است نمایش داده می شود که فرد درمانگر از اطلاعات حین تمرین فرد آگاه باشد.

    یافته ها

    تردمیل به دو صورت طراحی شده است که هم قابلیت تنظیم سرعت اتوماتیک را دارد که فرد با سرعت دلخواه حرکت کند و هم قابلیت حرکت دادن نوار تردمیل را به صورت دستی و با اعمال فشار از طریق پاها را دارا می باشد.

    نتیجه گیری

    این تردمیل موجب تقویت عضلات افراد بیماری می شود که برای مدتی توانایی راه رفتن خود را از دست دادند و علاوه بر این عضلات آن ها نیز دچار تحلیل رفتگی شده است. همچنین جلیقه نگه دارنده دارای حسگر فشار نیز می باشد که بر اساس درصدی از وزن بدن می تواند قابل تنظیم باشد.

    کلیدواژگان: تردمیل، سنسور، شبیه ساز راه رفتن، عضلات
  • نسیبه زنجری، دانا محمدامین زاده*، شمس الدین نامجو، احمد دلبری صفحات 702-711
    زمینه و هدف

     به زیستن حالت ذهنی مثبت و پایداری است که ارتباط مستقیمی با کیفیت زندگی مراقبان داشته و احساس رضایت و شادی را در مراقبان به همراه دارد. ازاین رو سنجش به ‏زیستن مراقبان با ابزارهای معتبر یکی از موضوعات مهم پژوهشی می‏ باشد. بر همین مبنا پژوهش حاضر با هدف بررسی روایی ساختاری مقیاس به‏ زیستن مراقبان در نمونه ای از مراقبان غیررسمی جانبازان شیمیایی انجام گرفت.

    روش ها

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است که به بررسی ویژگی های روانسنجی ابزار به زیستن مراقبان می ‏پردازد. جامعه آماری مطالعه حاضر کلیه مراقبان غیر رسمی جانبازان شیمیایی 60 ساله و بیشتر بودند. حجم نمونه 142 نفر، جهت بررسی روایی ساختاری ابزار پژوهش به روش نمونه گیری در دسترس مدنظر قرار گرفت. در این مطالعه با توجه به پروتکل سازمان بهداشت جهانی برای ترجمه، روایی صوری توسط 6 متخصص و همچنین روایی ساختاری توسط تحلیل عاملی تاییدی انجام شد. پایایی ثبات درونی ابزار نیز توسط آلفای کرونباخ بررسی شد. برای تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS.V.23 و نرم افزار AMOS.V.23 استفاده شد.

    یافته ها

    روایی صوری ابزار پس از اصلاح و ارزیابی توسط متخصصین مورد تایید قرار گرفت. در بررسی روایی ساختاری ابزار، شاخص های برازش مدل مقیاس به ‏زیستن برای بافتار ایران و در نمونه مراقبان جانبازان در تحلیل عاملی تاییدی برای بعد نیازهای اساسی (1/329=CMIN، 0/986=GFI، 0/995=CFI، 0/048=RMSEA) و فعالیت های روزمره (2/236=CMIN=، 0/961=GFI، 0/96=4CFI، 0/094=RMSEA) مناسب بود. همچنین آلفای کرونباخ کل پرسشنامه 0.83 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که مقیاس مورد بررسی روایی ساختاری مناسبی برای سنجش به زیستن مراقبان جانباز شیمیایی دارد. بنابراین از مقیاس حاضر می توان در پژوهش های آتی و سیاست گذاری، پس از بررسی های بیشتر استفاده کرد.

    کلیدواژگان: روایی ساختاری، به زیستن، مراقبان سالمند، جانباز شیمیایی
  • پیرحسین کولیوند، محمداسماعیل مطلق، حسن اشرفیان امیری، سید فرزاد جلالی، هما یوسفی خوش سابقه، سید داود نصرالله پور شیروانی*، نفیسه بیگم میرکتولی، مصطفی جوانیان صفحات 712-720
    زمینه و هدف

     ایجاد و توسعه تیم های کاری یکی از راهکارهای مقابله با چالش های ناشی از تخصصی شدن و بهبود عملکرد می باشد. این مطالعه به منظور ارزیابی کارکرد کمیته پدافند غیرعامل دانشگاه ها/دانشکده های علوم پزشکی ایران از دیدگاه اعضای کارگروه های وابسته انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه مقطعی در سال 1397 انجام گرفت. جامعه پژوهش دانشگاه های علوم پزشکی ایران بودند که بر اساس آمایش سرزمینی، 20 دانشگاه به صورت تصادفی انتخاب و در دانشگاه منتخب، با اعضای در دسترس کارگروه های وابسته مصاحبه شد. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته شامل 2 بخش متغیرهای فردی و کارکرد کمیته با 29 سوال باز و بسته بوده که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. داده ها در نرم افزار SPSS با آزمون های کای دو، کندالز، اسپیرمن، تی مستقل و آنووا تحلیل شد.

    یافته ها

    از 210 نفر مورد بررسی، 70/9 درصد مرد بودند. میانگین سابقه خدمت افراد و مدت همکاری در کارگروه به ترتیب 7/7±18/34 و 2/1±2/6 سال بود. از 5 نمره، میانگین عملکرد دبیرخانه پدافند غیرعامل جهت عملیاتی شدن مصوبات 1/0±3/02، در ایجاد و توسعه زیرساخت های مرتبط 1/0±2/83، در استفاده بهینه از ظرفیت های موجود 0/9±2/71 بود. میانگین کارکرد کلی کمیته پدافند غیرعامل از حداقل 0/41±2/29 تا حداکثر 0/58±3/52 و در کل 18 دانشگاه 0/7±3/01 بود. میانگین اثربخشی اقدامات و فعالیت های انجام شده کمیته پدافند غیرعامل از حداقل 0/37±2/17 تا حداکثر 0/72±3/48 و در کل 18 دانشگاه 0/9±2/72 بود. بین متغیرهای فردی و سازمانی افراد مورد بررسی و عملکرد کلی دبیرخانه، کارکرد کلی و اثربخشی کمیته پدافند غیرعامل ارتباط معنی دار وجود نداشت (0/05<P).

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد کارکرد کمیته پدافند غیرعامل دانشگاه های علوم پزشکی ایران در سطح متوسط بود. طراحی و اجرای برنامه های مداخله ای ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: تیم های کاری، پدافند غیرعامل، کمیته پدافند غیرعامل، کارکرد کمیته، اثربخشی کمیته
  • حمیدرضا غلامی، حسین محمودی*، سید طیب مرادیان صفحات 721-729
    زمینه و هدف

     مراقبت پیش بیمارستانی، مفهومی چندبعدی است و تعاریف زیادی درباره آن وجود دارد، اما هنوز مفهوم امداد و انتقال در مراقبت پیش بیمارستانی، انتزاعی است. پژوهش حاضر باهدف واضح سازی مفهوم امداد و انتقال در مراقبت پیش بیمارستانی بهداری رزمی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه که در آن از رویکرد واکر واوانت برای تکامل مفهوم امداد و انتقال استفاده شده است، این رویکرد، یکی از روش های مفهوم پردازی و تکامل مفهوم است که نهایتا به توسعه تیوری می انجامد، در این مطالعه ابتدا واژه های امداد و انتقال ،مراقبت پیش بیمارستانی : "First aid" و "transportation"،"prehospital care" در بانک های اطلاعاتی PubMed، Web of Sciences، Ovid، Iran Medex، Magiran، SID جستجو شد. معیار ورود به مطالعه مقالات معتبر داخلی و خارجی در بین سال های 2010 تا 2020 بود. از تعداد 728 مقاله شناسایی شده، 88 عنوان مقاله بررسی شد، مقالات بدون ارتباط و یا فاقد متن کامل حذف شدند. در نهایت 9 مقاله براساس مراحل تحلیل واکر و اوانت; تعریف، کاربردها، ویژگی ها، مقدمات، پیامدها و ارجاعات تجربی، مفهوم امداد و انتقال در مراقبت پیش بیمارستانی استخراج شد.

    یافته ها

    تحلیل مفهوم نشان داد که مفهوم امداد و انتقال با واژه هایی چون یاری رساندن، مراقبت های فوری و آنی، حفظ حیات هم ردیف است. این مفهوم فرایندی پیچیده است که با مفاهیم پاسخ گویی سریع، نجات زندگی، تعهد، تخصص، احساس مسیولیت مشخص می شود و با واژه های بی مسیولیتی، وقت گذرانی در تضاد است. این مفهوم با امداد و نجات مفهوم مرزی و مراقبت پیش بیمارستانی و خود امدادی و دگر امدادی در بهداری رزمی مرتبط است.

    نتیجه گیری

    شناسایی و تحلیل مفهوم امداد و انتقال در جهت افزایش دانش برای ایجاد تحول در بهداری رزمی و بحران ها بیشترین کاربرد را داشته و کاملا وابسته به زمینه بوده و تحت تاثیر شرایط اقلیمی، فرهنگ، سطح سواد، آموزش های همگانی، وضعیت بهداشت جامعه، ارتباطات و دستورالعمل ها قرارگرفته و با ارایه خدمات مراقبتی پیش بیمارستانی کارکنان درمانی بخصوص پرستاران از نظر کمی و کیفی ارتباط دارد. هر چه امداد و انتقال از نظر مهارتی کاملتر باشد، نجات زندگی بیشتر خواهد بود. مسیولیت پذیری و تعهد دو واژه ای است که به امداد و انتقال اعتبار می بخشد.

    کلیدواژگان: امداد، انتقال بیمار، مراقبت پیش بیمارستانی، تحلیل مفهوم، بهداری رزمی
  • مجتبی فتاحی اردکانی، ژیلا محمدرضایی، محمدسعید جدگال، سمیه خداوندی، مرادعلی زارعی پور* صفحات 730-737
    زمینه و هدف

    با افزایش سریع تعداد سالمندان لزوم توجه به سلامت روانی آن ها را بیش از پیش مورد توجه قرار داده است. حمایت اجتماعی با فراهم آوردن حمایت های عاطفی و روانی نقش موثری در ارتقای سلامت روان سالمندان ایفا می کند. این مطالعه با هدف بررسی استرس، اضطراب و افسردگی و ارتباط آن با حمایت اجتماعی در سالمندان نظامی انجام گردید.

    روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی-تحلیلی است که بر روی 280 سالمند نظامی مراجعه کننده به بهداری با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. افسردگی، اضطراب و استرس با استفاده از پرسشنامهDASS-21 و حمایت اجتماعی با استفاده از پرسشنامه حمایت اجتماعی فیلیپس مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با نرم افزار SPSS-20 و توسط آزمون های کای دو، فیشر و رگرسیون خطی تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که 49/2% از سالمندان نظامی افسردگی، 42/9% اضطراب و 31/8% استرس داشتند. افسردگی، اضطراب و استرس با تحصیلات، وضعیت تاهل، بیماری مزمن و وضعیت اقتصادی ارتباط آماری معناداری نشان داد (0/05<p). همچنین بیشترین حیطه پیشگویی کننده سلامت روان به ترتیب، حمایت خانواده (0/38= B) و حمایت دوستان (0/34=B) و کمترین مربوط به حمایت دیگران (0/25= B) بود و تمام حیطه های حمایت اجتماعی، سلامت روان را پیشگویی و از نظر آماری معنادار بود (0/05<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه حاضر می توان گفت که در سالمندان نظامی، افسردگی و اضطراب بیشتر از استرس وجود دارد. حمایت خانواده و حمایت دوستان می تواند نقش تعیین کننده ای در سلامت روان سالمندان به عهده داشته باشد. لذا توجه به وضعیت سلامت روان و بکارگیری عوامل تعیین کننده همانند حمایت اجتماعی می تواند در کاهش آسیب های سلامت روان موثر باشد.

    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، حمایت اجتماعی، سالمندان نظامی
  • حمید محسن آبادی، علی فتحی آشتیانی*، محمدجواد احمدی زاده صفحات 738-749
    زمینه و هدف

     سرمایه روانشناختی یک ظرفیت روانشناختی مثبت است و چهار مولفه خودکارآمدی، امید، تاب آوری و خوش بینی را در بر می گیرد. پرسشنامه سرمایه روانشناختی متداول ترین معیار برای ارزیابی سرمایه روانشناختی در محیط کار است. هدف از این مطالعه بررسی ساختار عاملی و ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه سرمایه روانشناختی-24 (PCQ-24) بود.

    روش ها

    این مطالعه از نوع پژوهش های توصیفی و روانسنجی محسوب می گردد. جامعه آماری این مطالعه یکی از واحدهای نظامی مستقر در تهران بود. از این جامعه بر اساس ملاک های ورود و خروج، 310 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار های مورد استفاده شامل پرسشنامه سرمایه روانشناختی 24 آیتمی (PCQ-24)، مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس (DASS-42) و مقیاس رضایت شغلی عمومی (GJSS) بود. ساختار عاملی پرسشنامه با استفاده از روش تحلیل عامل تاییدی مورد بررسی قرار گرفت. همچنین روایی واگرا با پرسشنامه DASS-42 و روایی همگرا با پرسشنامه رضایت شغلی مورد بررسی قرار گرفت و به منظور تعیین اعتبار نیز از روش های آزمون-باز آزمون و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد. داده های گردآوری شده، با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 25 و AMOS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل عامل تاییدی، مدل سلسله مراتبی این پرسشنامه را تایید کرد که چهار عامل مرتبه یک توسط عامل مرتبه بالاتر (سرمایه روانشناختی) تبیین می شوند (0/03=RMSEA، 99/0=TLI، 0/99=CFI، 0/90=GFI، 1/46=x2/df). همبستگی نمره کل پرسشنامه سرمایه روانشناختی با افسردگی (0/54-)، اضطراب (0/40-)، استرس (0/40-) و رضایت شغلی (0/49) معنی دار بود (0/01>P). همچنین، همسانی درونی عوامل استخراج شده به روش آلفای کرونباخ از 0/85 تا 0/89 بود و اعتبار بازآزمایی پس از فاصله 4 هفتگی تایید شد (سرمایه روانشناختی: 80/0=r ، 0/01>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تحقیق حاضر، پرسشنامه سرمایه روانشناختی 24 آیتمی (PCQ-24) ابزاری مناسب با خصوصیات روانسنجی قابل قبول در بین کارکنان است.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، روایی و اعتبار، کارکنان نظامی، ویژگی های روانسنجی
  • موسی بامیر*، رضا صادقی، آتوسا پورشیخعلی صفحات 750-756
    زمینه و هدف

     ایران از نظرتنوع گیاهان دارویی، غنی ازگونه هایی است، که به عنوان یک ضرورت برای سلامت عموم شناخته می شود. یکی از روش های ارزشمند برای توسعه و توجه بیشتر به گیاهان دارویی جهت درمان بیماری ، سرمایه گذاری تولید علم در این زمینه می باشد، هدف از این مطالعه نیز، بررسی سهم تولیدات علمی گیاهان دارویی ایران می باشد.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی-تحلیلی و با روش علم سنجی انجام شده است. جهت جستجوی تولیدات علمی ایران، از طریق جستجوی پیشرفته در فیلد موضوعی پایگاه استنادی WOS و sScopu با کلیدواژه های medicine Complementary alternative ,Traditional medicine, Medicinal herbs انجام شد. بازه زمانی پژوهش حاضر از سال 2010 تا 2020 می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده ازExcel انجام شد.

    یافته ها

    سهم تولیدات علمی ایران در زمینه گیاهان دارویی در پایگاه اسکوپوس 4/8 و در پایگاه وب آو ساینس 5/5 می اشد. بیشترین میزان همکاری علمی در پایگاه Scopus و WOS با کشور آمریکا به ترتیب با میزان، 9/2 و 1/3 درصد می باشد. رفعیان کوپاهی در sScopu با 3/2 درصد و در WOS با 4/4 درصد پر تولیدترین نویسنده و دانشگاه علوم پزشکی تهران با 2/11 درصد پر تولیدکننده ترین سازمان می باشد.

    نتیجه گیری

    با وجود فرصت هایی نظیر، غنای گیاهان دارویی و توصیه سازمان بهداشت جهانی و چالش های نظیر تحریم دارو، سهم تولیدات علمی ایران به نسبت ظرفیت بسیار ناچیز می باشد. جهت دهی تولید علم در این زمینه، نیازمند سرمایه گذاری بیشتر برروی نخبگان این قلمرو موضوعی، از سوی متولیان امر و بویژه ارگان های نظامی که بیشتر در معرض آسیب پذیری قرار دارند، یک ضرورت است. همچنین همکاری علمی با کشورهای آسیای شرقی که در این زمینه پیشرو هستند، بسیار مهم می باشد.

    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، طب سنتی، تولیدات علمی، کروناویروس، کووید-19، ایران
  • سید علیرضا موسوی*، جمال الدین الوانی، میترا قاسمی پناه صفحات 757-763
    زمینه و هدف

     استرس یکی از عمده ترین مسایل پزشکی و اجتماعی روز است. استرس در مفهوم عام آن عاملی است که همواره تعادل فیزیکی و روانی ما را به هم زده و با ایجاد مشکلات روانی، کارایی ما را در ابعاد مختلف زندگی-شغلی، خانوادگی و اجتماعی کاهش می دهد. هدف از این پژوهش بررسی ارتباط بین سازگاری هیجانی و تنظیم شناختی هیجان با استرس و فشارعصبی است.

    روش ها

    این پژوهش به روش توصیفی-همبستگی با ماهیت کاربردی در سال 1399 انجام شده است. جامعه آماری شامل پرستاران بیمارستان های 576 ارتش و نیروی دریایی سپاه شیراز به تعداد کل 227 نفر است. به استناد فرمول کوکران تعداد 143 نفر از پرستاران به عنوان نمونه انتخاب شدند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی ساده در دسترس انتخاب گردید. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، پرسشنامه استاندارد شده می باشد که در آن از مقیاس طیف 5 گزینه ای لیکرت از کاملا موافقم تا کاملا مخالفم استفاده شده است. ضریب آلفای کرونباخ پایایی پرسشنامه 0/88 محاسبه و روایی (کمی) آن نیز با استفاده نظر خبرگان به دست آمده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون اسپیرمن استفاده و آنالیزهای آماری نیز با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که متغیر مستقل سازگاری هیجانی با میانگین 4/76 و انحراف معیار 1/06، متغیر مستقل تنظیم شناختی هیجان با میانگین 4/23 و انحراف معیار 11/1 و متغیر وابسته استرس و فشار عصبی با میانگین 4/81 و انحراف معیار 1/08 است. همچنین ضریب همبستگی اسپیرمن بین سازگاری هیجانی با فشار عصبی 0/57- در سطح معناداری (0/05و<p) بین تنظیم شناختی هیجان با فشار عصبی 0/46- در سطح معناداری محاسبه شد.<p).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که با افزایش سازگاری هیجانی و تنظیم شناختی هیجان، استرس و فشار عصبی در پرستاران کاهش می یابد. پرستاران محترم می توانند با افزایش توانایی کنترل هیجانات، برقراری روابط مناسب و درک دیگران، توانایی تحمل ناکامی و شکست را در خود افزایش و باعث کاهش استرس و فشار عصبی شوند.(</p </p)

    کلیدواژگان: سازگاری هیجانی، تنظیم شناختی، هیجان، استرس
|
  • Mohammad Moein, Amin Amini*, Ahmadreza Yosefpor Pages 693-701
    Background and Aim

    The purpose of this study was to design of dual-purpose treadmill and gait simulator device for veterans and disabled people. This device can be used by both healthy and stroke patients, spinal cord injury, Parkinson's disease, MS and people who have lost their ability to walk for a temporary period.

    Methods

    The device design is such that the protective waistcoat has sensors to determine the amount of stress applied to the parts where the supporting rope is attached to the waistcoat. The amount of pressure displayed along with other information is displayed on the screen embedded in the device so that the therapist is aware of the information while practicing.

    Results

    The treadmill is also designed in two ways, which can be adjusted automatically to allow the individual to move at their desired speed, as well as to be able to manually move the treadmill by applying pressure through the legs.

    Conclusion

    This treadmill causes of strengthens the muscles of people with disabilities who have lost their ability to walk for a while and, in addition, their muscles have weakened. Also, the protective waistcoat has a pressure sensor that can be adjusted based on body weight.

    Keywords: Treadmill, Sensor, Gait Simulator, Muscles
  • Nasibeh Zanjari, Dana Mohammad Aminzadeh*, Shamsadin Namjoo, Ahmad Delbari Pages 702-711
    Background and Aim

    Well-being is a positive and stable state of mind that is directly related to the quality of life of caregivers and brings a sense of satisfaction and happiness. So measuring the well-being of caregivers with a valid instrument is important for researchers and clinicians. Hence, the present study was conducted to investigate the structural validity of the caregiver well-being scale (CWBS) in a sample of informal caregivers of chemical warfare elderly veterans.

    Methods

    The method of this study is cross-sectional for psychometric evaluation. The sample included 142 of informal caregivers of chemical warfare elderly veterans aged 60 and over in Sardasht city. Study participants were selected by convenience sampling technique. Psychometric evaluation of CWBS assessed through face and construct validity regarding WHO translation protocol. Face validity was evaluated based on the opinions of 6 experts review and construct validity investigated with confirmatory factor analysis. Moreover, Cronbach's alpha was used to evaluate internal consistency reliability. The software of SPSS.V.23 and AMOS.V.23 were used for data analysis.

    Results

    Regarding the face validity, the expert panel evaluated and revised the items of the CWBS. CFA revealed that the CWBS structure model was indicated as a validated model for basic needs dimension (CMIN=1.329, GFI=0.986, CFI=0.995, RMSEA=0.048) and daily activity dimension (CMIN=2.236, GFI=0.961, CFI=0.946, RMSEA=0.094) in the context of Iran and the sample of caregivers of veterans. The Cronbach's alpha of the scale was 0.83.

    Conclusion

    The result showed CWBS is a valid and reliable scale for measuring caregiver well-being. This study recommended using Iranian CWBS in future research and policy-making after more consideration.

    Keywords: Construct validity, Well-being, Caregivers, Chemical warfare veterans
  • Pirhossein Kolivand, MohammadEsmaeil Motlagh, Hasan Ashrafian Amiri, Seyed Farzad Jalali, Homa Yousefi Khoshsabegheh, Seiyed Davoud Nasrollahpour Shirvani*, Nafise Beigom Mirkatooli, Mostafa Javanian Pages 712-720
    Background and Aim

    Creating and developing work teams is one of the ways to deal with the challenges of specialization and performance improvement. This study was conducted to evaluate the performance of the passive defense committee of Iranian Medical Universities/Colleges from the viewpoints of affiliated workgroup members.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted in winter 2018. The research population consisted of Iranian universities of medical sciences, which were randomly selected from 20 universities. Available members of affiliated workgroups were interviewed at selected universities. The data were collected and evaluated using a researcher-made questionnaire including two parts of individual variables, and function of the committee using 34 open-ended and closed-ended questions. Data were analyzed by SPSS-23 software using Chi-square, Kendalls, Spearman, independent t-test and ANOVA.

    Results

    Of the 210 members studied, 70.9% were male. Average work experience and working time in teamwork were 18.34±7.7 and 2.6±2.1 years. Out of 5 points, the average performance of the Passive Defense Secretariat for the implementation of the approvals was 2.71±0.9, in the creation and development of related infrastructure 2.83±1.0, in the optimal use of existing capacities 2.71±0.9. The average overall performance of the passive defense committee was at least 2.19±0.41 to a maximum of 3.52±0.58 and in a total of 18 universities 3.01±0.7. The average effectiveness of the actions and activities of the passive defense committee was at least 2.17 ± 0.37 to a maximum of 3.48±0.72 and in a total of 18 universities 2.72±0.9. There was no significant relationship between individual and organizational variables of the persons studied and overall functioning of the Secretariat, overall functioning and effectiveness of passive defense committee (P<0.05).

    Conclusion

    This study showed that the function of the passive defense committee of Iranian medical universities was moderate level. Design and implementation of intervention programs are necessary.

    Keywords: Teamwork, Passive defense, Passive defense committee, Function of the committee, effectiveness of the committee
  • Hamidreza Gholami, Hosein Mahmoudi*, Seyed Tayeb Moradian Pages 721-729
    Background and Aim

    Pre-hospital care is a multidimensional concept with multiple definitions, but the first aid and transportation concept remains unclear. The aim of this study was to clarify the first aid and transportation concept in pre-hospital combat medical care.

    Methods

    The Walker-Avant approach was used for the analysis of the concept of first aid and transportation. This approach is one of the methods of conceptualization and concept development that ultimately leads to the development of the theory. Databases of PubMed, Web of Sciences, Ovid, Iran Medex, Magiran, SID were searched using keywords of "First aid and transportation", and "pre-hospital care". Totally 728 articles were found to be published between 2010-2020 in Persian or English. eighty-eight articles were found to be suitable after initial screening. Irrelevance or without full text articles, were excluded. Finally, 9 articles were analyzed based on Walker and Event analysis steps, and the definition, applications, features, premise, implications and experimental referrals were extracted for the concept of first aid and transportation in pre-hospital care.

    Results

    Concept analysis showed that the concept of first aid and transportation is synonym with concepts such as helping, immediate care, and life preservation. This concept has a complex process characterized by the concepts of rapid response, life-saving, commitment, expertise, responsibility, and is in contrast with the terms of irresponsibility and time-consuming. This concept is related to the concepts of border rescue, pre-hospital care, self-aid and buddy-aid in combat medicine.

    Conclusion

    Identifying and analyzing the first aid and transportation concept is a most used strategy for increasing the knowledge to make changes in combat medicine and crisis management. It is completely context-based and is influenced by climatic conditions, culture, literacy level, public education, public health, communications and guidelines. It is also related to the provision of pre-hospital care services provided by medical staff, especially nurses in terms of quantity and quality. Skillful resuscitation leads to more life-saving. Responsibility and commitment give credit to first aid and transportation.

    Keywords: First aid, Transportation of patients, Pre-hospital care, Concept analysis, Combat medicine
  • Mojtaba Fattahi Ardakani, Zhila Mohammad Rezaei, MohammadSaeed Jadgal, Somayyeh Khodavandi, Moradali Zareipour* Pages 730-737
    Background and Aim

    With the rapid increase in the number of elderly people, the need to pay attention to their mental health has become more and more important. Social support plays an effective role in promoting the mental health of the elderly by providing emotional and psychological support. This study was conducted to investigate stress, anxiety and depression and its relationship with social support in the military elderly.

    Methods

    This is a descriptive-analytical study that was performed on 280 military elderly people referred to health care using the available sampling method. Depression, anxiety and stress were assessed using the DASS-21 questionnaire and social support was assessed using Phillips social support questionnaire. Data were analyzed by SPSS-20 software using Chi-square, Fisher and linear regression tests.

    Results

    The results showed that 49.2% of the military elderly had depression, 42.9% had anxiety and 31.8% had stress. Depression, anxiety and stress showed a statistically significant relationship with education, marital status, chronic illness and economic status (P<0.05). Also, the most predictive areas of mental health were family support (B = 0.38) and friends support (B = 0.34) and the lowest were related to the support of others (B = 0.25), respectively, and all areas of social support were mental health. Was predictive and statistically significant (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results of the present study, it can be said that in the military elderly, there is more depression and anxiety than stress. Family and friend support can play a crucial role in the mental health of the elderly. Therefore, paying attention to mental health status and using determining factors such as social support can be effective in reducing mental health injuries.

    Keywords: Stress, Anxiety, Depression, Social support, Military elderly
  • Hamid Mohsenabadi, Ali Fathi Ashtiani*, MohammadJavad Ahmadizadeh Pages 738-749
    Background and Aim

    Psychological capital is a positive psychological capacity, which includes four components of self-efficacy, hope, resilience and optimism. The Psychological Capital Questionnaire (PCQ) is the most commonly used measure for assessing psychological capital in work settings. The purpose of this study was to investigate the factor structure and psychometric properties of the Persian version of the Psychological Capital Questionnaire–24 (PCQ–24).

    Methods

    This study is descriptive and psychometric research. The statistical population of this study was one of the military units based in Tehran. From this population, based on inclusion and exclusion criteria, 310 people were selected by the available sampling method. The instruments used were the 24-item Psychological Capital Questionnaire (PCQ–24), the Depression, Anxiety, and Stress Scale (DASS-42), and the Generic Job Satisfaction Scale (GJSS). The factor structure of the questionnaire was examined using confirmatory factor analysis. Also, divergent validity was assessed with the DASS-42 questionnaire, and convergent validity was assessed with the job satisfaction questionnaire and in order to determine the reliability, test-retest methods and calculation of Cronbach's alpha coefficient were used. The collected data were analyzed using SPSS-25 and AMOS-22 software.

    Results

    The results of confirmatory factor analysis determined a hierarchical model that four first-order factors are explained by a higher-order factor (Psychological Capital; χ2/df=1.46, GFI=0.90, CFI=0.99, TLI=0.99, RMSEA=0.03). The correlation of the total score of Psychological Capital with depression (-0.54), anxiety (-0.40), stress (-0.40), and job satisfaction (0.49) was significant (P<0.01). Also, the internal consistency of the factors assessed by Cronbach's alpha method was from 0.85 to 0.89, and the test-retest reliability after a 4-week interval was confirmed (Psychological Capital: r=0.80, P<0.01).

    Conclusion

    Based on the present study results, the Psychological Capital Questionnaire (PCQ–24) is a suitable tool with good psychometric properties among personnel.

    Keywords: Psychological capital, Validity, reliability, Military personnel, Psychometric properties
  • Mousa Bamir*, Reza Sadeghi, Atousa Poursheikhali Pages 750-756
    Background and Aim

    Iran is rich in species of medicinal plants, which are recognized as a necessity for public health. Investing in the production of science in this field is one of the valuable ways to develop and pay more attention to medicinal plants for the treatment of disease. Thus, the purpose of this study was to investigate the share of Iranian scientific products in the field of medicinal plants.

    Methods

    The present study is a descriptive-analytical study using the scientometric method. Advanced search in the subject field of WOS and Scopus citation database with the keywords of complementary alternative medicine, traditional medicine, and medicinal herbs has been done to identify Iranian scientific products in the field of medicinal plants. The period of the present study was from 2010 to 2020 and the data were analyzed using Excel.

    Results

    The share of Iranian scientific products in the field of medicinal plants in the Scopus database was 4.8 and in the WOS database was 5.5. The highest Iranian Scientific Cooperation with the united states in Scopus and WOS was 2.9 and 3.1, respectively. Also, Rafian Koopahi was the most productive writer with 3.2 in Scopus and 4.4% in Web of Science. Tehran University of Medical Sciences with 11.2 is the most productive organization in this field in Iran.

    Conclusion

    However, opportunities such as the richness of medicinal plants and the recommendation of the World Health Organization; And challenges such as drug sanctions, the share of Iranian scientific products, is very small compared to Capacity. directing the production of science in this field requires investing in the elites in Owners, especially the military organs, which are most exposed to vulnerability, is a necessity. Also, cooperating with the leading East Asian countries.

    Keywords: Medicinal plants, Traditional medicine, Scientific products, Coronavirus, COVID-19, Iran.19, Iran
  • Seyed Alireza Mousavi*, Jamal Adin Alvani, Mitra Ghasemipanah Pages 757-763
    Background and Aim

    Stress is one of the major medical and social issues of the day. Stress in the general sense is a factor that always upsets our physical and mental balance and by creating psychological problems, reduces our efficiency in various aspects of life-work, family and social. The purpose of this study was to investigate the relationship between emotional adjustment and cognitive regulation of emotion in stressful.

    Methods

    This research was conducted by descriptive-correlation method with applied nature in 2021. The statistical population included 227 nurses of the Army and Naval hospitals in Shiraz. Based on Cochran's formula, 143 nurses were selected as the sample. The available simple sampling method was selected. The measurement tool in this study was a standardized questionnaire in which the 5-point Likert scale from strongly agree to strongly disagree has been used. Cronbach's alpha coefficient of reliability of the questionnaire was calculated to be 0.88 and its (quantitative) validity was obtained using the opinion of experts. Spearman test was used to analyze the data and statistical analysis was performed using SPSS-22 software.

    Results

    The results showed that the independent variable of emotional adjustment, cognitive emotion regulation, stress and nervousness was 4.76±1.06, 4.23±1.11 and 4.81±1.08, respectively. Spearman correlation coefficient between emotional adaptation and stress was -0.57 and between cognitive regulation of emotion and stress was -0.46 at a significant level (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the research findings, it can be concluded that stress and nervous tension in nurses are reduced by increasing emotional adjustment and cognitive regulation of emotion. Nurses can increase their ability to tolerate failure by increasing their ability to control emotions, establish good relationships and understand others, and cause reduced stress and nervous tension.

    Keywords: Emotional adaptation, Cognitive regulation, Emotion, Stress